Rozdelenie výsledku hospodárenia a schválenie účtovnej závierky

Účtovná závierka nie je len povinnosťou, ale aj dôležitým nástrojom, ktorý zabezpečuje transparentnosť a dôveryhodnosť firmy. Umožňuje širokej verejnosti, investorom a partnerom prístup k podrobným údajom o finančnej situácii spoločnosti.

Termíny dôležité v súvislosti s účtovnou závierkou

Dôležité termíny pri účtovnej závierke

Aké povinnosti má firma v súvislosti s riadnou účtovnou závierkou

1. Uloženie riadnej účtovnej závierky

Účtovná jednotka je povinná uložiť riadnu individuálnu účtovnú závierku do registra účtovných závierok najneskôr do šiestich mesiacov od dátumu, ku ktorému sa účtovná závierka zostavuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Osobitný predpis (zákon č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov) určuje povinnosť uložiť zostavenú účtovnú závierku do registra najneskôr v termíne na podanie daňového priznania.

2. Schválenie účtovnej závierky

Podľa §135 ods. 2 Obchodného zákonníka konatelia predkladajú valnému zhromaždeniu na schválenie riadnu individuálnu účtovnú závierku a návrh na rozdelenie zisku alebo úhradu strát v súlade so spoločenskou zmluvou a stanovami.

Schválenie účtovnej závierky prislúcha výlučne valnému zhromaždeniu, ktoré má povinnosť v zmysle §23 ods. 7 zákona o účtovníctve predloženú závierku schváliť najneskôr do 12 mesiacov od konca účtovného obdobia, za ktoré bola zostavená.

Právnické osoby zapísané do obchodného registra sú povinné uložiť oznámenie o schválení účtovnej závierky do zbierky listín. Spoločnosti ukladajú účtovnú závierku elektronicky na portáli finančnej správy, za čo je zodpovedný konateľ.

Schválenie účtovnej závierky pred odoslaním na finančnú správu

Ak spoločnosť zostavenú účtovnú závierku schváli ešte pred odoslaním na finančnú správu, svoju povinnosť oznámenia o schválení účtovnej závierky má splnenú, musí však túto skutočnosť vyznačiť priamo na podaných výkazoch.

Schválenie účtovnej závierky po odoslaní na finančnú správu

Ak účtovnú závierku spoločnosť schváli následne potom, ako ju odošle na finančnú správu, musí zaslať o jej schválení tzv. oznámenie o schválení účtovnej závierky. Oznámenie podá zodpovedná osoba vo forme tlačiva - oznámenia o dátume schválenia účtovnej závierky - do 15 dní od jej schválenia.

3. Rozhodnutie o rozdelení výsledku hospodárenia

Rozhodnutie o rozdelení výsledku hospodárenia môže a nemusí byť súčasťou rovnakého valného zhromaždenia, ako bolo rozhodnutie o schválení účtovnej závierky.

4. Zápisnica z valného zhromaždenia

Spoločnosti vyplýva povinnosť vypracovať z valného zhromaždenia zápisnicu, vrátane listiny prítomných, ktorá potvrdzuje účasť povinných osôb, ako aj platnosť procesu schvaľovania. Zápisnica z valného zhromaždenia je výstupom procesu vždy, bez ohľadu nato, či podaná závierka bude schválená spolu s rozhodnutím o rozdelení výsledku hospodárenia na jednom, alebo na viacerých valných zhromaždeniach.

Zápisnica bude obsahovať:

  • rozhodnutie o rozdelení výsledku hospodárenia a/alebo
  • rozhodnutie o schválení účtovnej závierky.

Vytvorte si potrebné dokumenty do pár minút

S našimi odborníkmi sme pre vás pripravili službu Rozdelenie výsledku hospodárenia , ktorá vám poskytne:

  • automatizované vytvorenie zápisnice z valného zhromaždenia o rozdelení výsledku hospodárenia a schválení účtovnej závierky,
  • podklady s predvyplnenými údajmi z verejných registrov na jednoduché rozdelenie výsledku hospodárenia,
  • kalkulačku rezervného fondu.

Všetky povinné dokumenty získate už do pár minút. Dokumenty si môžete stiahnuť alebo zaslať na email. Upravovať ich môžete počas nasledujúcich 14 dní ich stiahnutia.

Ušetrite čas a minimalizujte chyby a získajte dokumenty vždy podľa platnej legislatívy.

Potrebujete rozdeliť výsledok hospodárenia
alebo
schváliť účtovnú závierku?

Vytvorte si zápisnicu z valného zhromaždenia do 3 minút.

Viac informácií o službe